Relatietherapie
Stel je voor dat je naar je partner kunt kijken en je kunt herinneren en voelen waarom je voor die persoon koos. Of dat het volgende gesprek niet ontaardt in dezelfde ruzie. Oude patronen, stress en vroegere ervaringen beinvloeden hoe we met onszelf en anderen omgaan.
Ik begeleid jullie graag naar het herstellen van die verbinding door de onderliggende emoties en vastgeroeste patronen te onderzoeken.
We kijken waar het misloopt, ondanks de pogingen die jullie zelf waarschijnlijk al ondernomen hebben.

Je zit in een relatie, maar voelt je alleen.
Relatieproblemen komen in allerlei vormen. Soms sluipt het erin: gesprekken worden oppervlakkig, intimiteit verdwijnt.
Soms is er iets dat alles opschudt: ruzie, wantrouwen of een affaire.
Misschien voel jij je:
- uitgeput van alles geven
- verantwoordelijk voor de verbinding
- in de war over wat je voelt
Of weet je simpelweg niet meer of je moet blijven of gaan.
Herken jij je in deze situatie? Het hoeft niet zo te blijven.
Als de liefde niet meer vanzelf gaat, begint de echte ontmoeting. Relatietherapie helpt om terug te vinden wat je onderweg misschien bent kwijtgeraakt.
Waarom relatietherapie?
Relatietherapie is voor koppels die problemen ervaren op het gebied van intimiteit, vertrouwen, communicatie, een scheiding overwegen. Het is voor volwassen die aan hun relatie willen werken en willen onderzoeken of ze hun relatie kunnen verbeteren of herstellen, bijvoorbeeld:
- Als jullie dreigen uit elkaar te groeien
- Uiteenlopende behoeftes hebben (intimiteit, werk)
- Vertrouwensbreuk na vreemdgaan / affaire
- Behoefte om de relatie anders vorm te geven
- Gebrek aan gezien worden, gesteund voelen
- Veel ruzies en spanningen
- Het gevoel van huisgenoten overheerst i.p.v. die van liefdespartners
Wat kun je verwachten?
Mijn werkwijze is warm, reflectief en betrokken.
Ik werk persoonsgericht, met technieken uit de cognitieve gedragstherapie en systeemtherapie, altijd afgestemd op jullie situatie. Samen onderzoeken we wat er echt tussen jullie speelt.
We maken ruimte voor emotie en helderheid.
Voor wat nog mogelijk is, of voor wat losgelaten mag worden.
Methoden en technieken die aan bod kunnen komen zijn: persoonsgerichte therapie, EFT, narratief werken, opstellingen, mentaliseren, emotieregulatie.
Werkwijze
01
Vrijblijvende kennismaking
We starten waar jullie nu staan. Jullie kunnen vertellen waar jullie tegenaan lopen en we kijken naar jullie pijnpunten en wensen. Dit helpt om helder te krijgen waar jullie aan willen werken en wat jullie willen bereiken. Je kunt al je vragen stellen en onderzoeken of er een klik is om verder te gaan. Mijn doel is dat jullie bij de juiste persoon zijn om dit proces aan te gaan.
02
Persoonlijke begeleiding op maat
In de eerste sessies onderzoeken we de dynamiek in jullie relatie: de negatieve interactiepatronen die tussen jullie zijn ontstaan. Vaak gaan deze over protest, afstand nemen of terugtrekken. Het doel is om te begrijpen hoe deze patronen jullie verbinding verstoren en welke emoties hieraan ten grondslag liggen.
03
Verdieping en ontwikkeling
We werken gericht door middel van gesprekken, oefeningen en methoden zoals Emotionally Focused Therapy (EFT) of systemisch werk. Dit kan variëren van communicatieoefeningen tot het onderzoeken van diepere gevoelens en verlangens.
Dit kan leiden tot het helen van oude pijn, het versterken van verbinding en elkaar op een nieuwe manier benaderen.
04
Integratie en afronding
In de laatste fase richten we ons op het consolideren van jullie groei. Alles is specifiek afgestemd op jullie en de focus ligt niet op praten, maar op beleving en bewustwording.
Dit betekent dat jullie leren hoe jullie deze nieuwe manier van omgaan met elkaar kunnen blijven toepassen in het dagelijks leven, ook in moeilijke momenten.
Tarief & vergoeding
Het tarief voor relatietherapie en relatiecounseling is 90,- per sessie van 1,5 uur.
Buiten de reguliere openingstijden een sessie plannen is mogelijk, zie tarieven.
Vergoedingsmogelijkheden
De kosten van relatietherapie worden in de meeste gevallen niet vergoed. Betalen voor deze begeleiding kan gezien worden als een belangrijke investering in jezelf en in jullie relatie.
Minimum inkomen
Therapie zou voor iedereen toegankelijk moeten zijn, ongeacht de financiële situatie. Daarom zijn er steeds twee plekken in mijn cliëntenbestand beschikbaar voor iemand met een aantoonbaar minimaal inkomen, tegen 50% van het normale tarief. Wil je weten of er op dit moment ruimte is of wil je je aanmelden voor de wachtlijst? Neem gerust contact op.
Mijn missie: minder scheidingen & betere relaties
Ik geloof dat liefde ons tot grote hoogtes kan brengen en door diepe dalen kan voeren of zelfs kan zorgen dat we neerstorten.
En juist in die dalen ontstaat vaak ruimte voor groei en ontwikkeling.
Vaak zie ik mensen zichzelf kwijtraken in hun relatie. Wat ooit zo mooi begon is door de tijd heen (heel) anders geworden.
Mijn naam is Lilian van de Weerdhof. Ik geloof dat veel relaties geen einde hoeven te hebben, maar een andere vorm van aandacht. Geen snelle oplossingen of relatietips, maar ruimte voor echte persoonlijke groei, van binnenuit. Als je jezelf terugvindt, verandert ook de dynamiek met je partner.
Of je samen verdergaat of niet: het begint altijd bij de verbinding met jezelf.

Willen jullie je relatie verbeteren, verdiepen of herstellen?
Boek een vrijblijvend kennismakingsgesprek en ontdek hoe ik jou kan begeleiden.
Laatste blog
Veelgestelde vragen
Hoe weten wij of jij de juiste therapeut voor ons bent?
Tijdens het eerste gesprek kunnen jullie ervaren of jullie je prettig voelen en of mijn werkwijze bij jullie past. Hebben jullie na dit gesprek twijfels? Dan mogen jullie deze altijd bespreekbaar maken. Mijn doel is dat jullie beiden op de juiste plek zitten! Is dat niet bij mij? Dan geef ik jullie graag suggesties voor een andere therapeut.
Hoeveel sessies hebben we nodig?
Gemiddeld duurt een traject voor relatiegesprekken tussen de 5 en 8 sessies, dit kan korter of langer zijn afhankelijk van jullie behoeften en voortgang.
Is alles wat we zeggen vertrouwelijk?
Ja, alles wat jullie tijdens onze sessies delen, blijft strikt vertrouwelijk. Deze informatie wordt niet zonder jullie toestemming met anderen gedeeld. Dit zorgt voor een veilige ruimte waarin jullie vrij kunnen praten over alles wat jullie bezighoudt. Als ik van mening ben dat het verstandig is om jullie huisarts te informeren, zal ik dit altijd eerst met jullie bespreken.
Hoeveel kost het?
Relatietherapie kost € 90,- voor 75-90 minuten.
Worden de kosten (gedeeltelijk) vergoed door de verzekering?
Relatietherapie wordt niet vergoed vanuit de verzekering. Ook al betaal je de begeleiding zelf, je kunt dit zien als een waardevolle investering in jezelf en jullie relatie.
Ik wil alleen online sessies, kan dat?
Het is mogelijk de sessies op jullie verzoek online plaats te laten vinden. Het heeft mijn voorkeur dat we elkaar in het begin eerst live ontmoeten, soms is dit door omstandigheden echter niet mogelijk.
Hoe vaak vinden de sessies plaats?
De frequentie hangt af van jullie hulpvraag en behoefte. Dit stemmen we samen af. Doorgaans zien we elkaar een keer in de twee weken, een hogere of lagere frequentie is ook mogelijk.
Hoe lang duurt een sessie?
Standaard duren sessies 1,5 uur, zodat er voldoende tijd is om beiden aan bod te komen. Dit is incl. koffie/thee halen, betalen en nieuwe afspraak plannen.
Hoe gaat de betaling in zijn werk?
Aan het einde van de sessie via pin (QR code) of contant.
Hoe en wanneer kan ik annuleren?
Soms is het leven onvoorspelbaar en kan het gebeuren dat jullie een afspraak moeten afzeggen. Ik hanteer een 24-uurs annuleringsbeleid. Tot 24 uur van tevoren kunnen jullie de afspraak kosteloos verplaatsen of annuleren. Wordt de afspraak binnen 24 uur geannuleerd, of komen jullie niet opdagen, dan wordt de sessie in rekening gebracht.
Kan ik ook alleen komen?
Ja, wanneer je partner nog niet zo ver is om gesprekken te komen voeren kun je ook ervoor kiezen alleen te komen. Officieel heet dat individuele relatietherapie. Voor deze gesprekken geldt hetzelfde tarief als individuele therapie. Het kan je helpen je persoonlijke gedachtes, gevoelens en gedrag binnen een relatie te onderzoeken.

Een stap per keer
Twijfelt één of beiden van jullie of therapie wel kan helpen?
Dat is heel begrijpelijk. Misschien voelt het als een grote stap. Of denk je: “Zo erg is het nou ook weer niet” of “Ik vind dat we dit zelf moeten kunnen.”
Misschien weet je niet goed waar je moet beginnen, of ben je bang dat het te confronterend wordt.
Weet dan: het is niet noodzakelijk eerst flink vast te lopen voordat je om hulp kan vragen. Soms is het al genoeg dat je voelt dat het beter en anders kan. Of dat je verlangen naar rust en verbinding steeds groter wordt.
Willen jullie je relatie verbeteren, verdiepen of herstellen?
Vraag dan vrijblijvend een intakegesprek aan.